Visszatérés a munkahelyekre – hogyan jogszerű a koronavírus elleni oltási kampányok idején?

covid-back to work-vaccinated

Egyre több munkáltatót és munkavállalót, illetve HR vezetőt foglalkoztat a kérdés, hogyan lehetséges élhető és biztonságos módon újra értelmezni a munkahely fogalmát a koronavírus (COVID-19) világjárvány jelenlegi fázisában, az oltási kampányok idején.

A munkahelyekre való (fizikai értelemben vett) visszatérés pontos forgatókönyvéről a felelős vállalati döntéshozók és a helyi HR stratégia fog dönteni minden egyes munkahelyen, azonban nem árt figyelembe venni, hogy a megoldási javaslatok mozgásterét különböző jogszabályi tilalmak és kötelezettségek is nagyban behatárolják. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) együttműködő partnereként összefoglaltuk a válaszokat az ügyfeleink részéről ezzel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő aktuális munkajogi és adatvédelmi jogi kérdésekre:

  • Nyilvántarthatja-e a munkavállalók koronavírus elleni védettséggel kapcsolatos személyes adatait a munkáltató, készíthet-e másolatot a védettségi igazolványokról?
  • Kötelezheti-e a munkáltató oltásra a munkavállalókat? Megtagadhatja-e a munkáltató a munkavállalótól a belépést a munkahelyre a koronavírus elleni védettség hiánya miatt?
  • Kötelezheti-e a munkáltató a home office-ból való visszatérésre a munkavállalókat a koronavírus világjárvány idején?
  • Hogyan lehet és érdemes a jogszabályok betartásával, felelősen megnyitni ismét a munkavégzés helyszínéül szolgáló tereket? Ha egy munkavállalót már beoltottak, kötelezhető-e arra, hogy nem beoltott munkatársakkal együtt vagy egy légtérben végezzen munkát?

 

Elolvasom a válaszokat a BKIK hivatalos honlapján

A borítókép forrása: Pixabay